Pregovori Toščelika i Ceaka

Bez autora
Aug 27 2012

Pregovori Toščelika i Ceaka o KAP-u mogli bi biti okončani do kraja sedmice. Predstavnici dviju kompanija približili su stavove o cijeni za koju će ruska prepustiti turskoj svoje akcije i potraživanja od Kombinata. Navodno, Rusi su značajno spustili cijenu izlaska iz KAP-a sa početnih 40 miliona eura, ali konačan iznos još nije dogovoren. Iako će tek nakon sporazuma sa Ceakom Turci početi zvanične pregovore sa Vladom CG, pojedini elementi budućeg aranžmana već su razmatrani u nekim krugovima. Pošto je pitanje svih pitanja budućnosti KAP-a cijena struje, kao najrealnije rješenje opet se pominje Maoče. No, pošto za izgradnju novog izvora energije treba nekoliko godina, Vlada bi izašla u susret Toščeliku tako što bi dio struje kupovao od EPCG po cijeni manjoj od tržišne.

Pregovori Toščelika i CeakaPregovori Toščelika i Ceaka o KAP-u mogli bi biti okončani do kraja sedmice - saznaje Antena M.

Izvor radija tvrdi da su predstavnici dviju kompanija približili stavove o cijeni za koju će ruska prepustiti turskoj svoje akcije i potraživanja od Kombinata. Navodno, Rusi su značajno spustili cijenu izlaska iz KAP-a sa početnih 40 miliona eura, ali konačan iznos još nije dogovoren.

Iako će tek nakon sporazuma sa Ceakom Turci početi zvanične pregovore sa Vladom CG, pojedini elementi budućeg aranžmana već su razmatrani u nekim krugovima! Pošto je pitanje svih pitanja budućnosti KAP-a cijena struje, kao najrealnije rješenje opet se pominje Maoče. No, pošto za izgradnju novog izvora energije treba nekoliko godina, Vlada bi izašla u susret Toščeliku tako što bi dio struje kupovao od EPCG po cijeni manjoj od tržišne.

Ideja u osnovi ima dva elementa - posrijedi je količina zbog koje Elektroprivreda ne bi bila primorana na uvoz, a cijena bi garantovala da EP ne bude na gubitku. Ostatak struje Toščelik bi morao sam da obezbjeđuje na međunarodnom tržištu električne energije.

Tokom septembra, ako pregovori s Rusima budu zaista okončani narednih dana, uslijediće razgovor Toščelika i Vlade o sljedećem paketu pitanja, prije svega broju zaposlenih i investicijama. Za Toščelik je računica jasna - samo aktiviranjem Prerade i osavremenjavanjem palete proizvoda KAP ima šanse da postane profitabilna kompanija. Ubrzo bi na dnevni red došli i Boksiti i obnavljanje proizvodnje glinice.

Izvor radija, međutim, kaže da bi planove Turaka i njihov entuzjazam za ulaganje u Crnu Goru mogli da poremete problemi koje ovih dana imaju u Željezari sa zakazanim štrajkom dijela zaposlenih.

Naravno, u igri za KAP i dalje je njemačka BAGR grupa, koja bi takođe veoma brzo trebalo da izađe sa svojom ponudom. Njemci su ljetos već boravili u Podgorici, izvor podgoričkog radija ne isključuje mogućnost da su nastavili kontakte sa predstavnicima Ceaka.

Iako se čini da u ovom trenutku Toščelik ima određenu prednost, ne treba zanemariti i neizbježnu političku dimenziju cijelog posla. A ona, reklo bi se, ide na ruku BAGR grupi. Njemačka je kapitalno važna država EU, a prisustvo njenog kapitala moglo bi pomoći Crnoj Gori na putu eurointegracije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik